fbpx
sv

RIKTLINJER TILL DIG SOM INVESTERARE I EN VÄRLD AV FÖRÄNDRING

När vi söker information och ska komma igång med vårt sparande kan havet av information få många att känna tveksamhet inför att ta klivet över. Vi lever i en digitaliserad värld där informationsflödet är snabbare och större än någonsin. Samma gäller för dig som söker information för att komma igång med ditt sparande. Att redan från start få med sig vissa riktlinjer att hålla sig till kan vara det som gör dig till en framgångsrik investerare.

Till följd av digitalieringen som sker i samhället och i många branscher har nya verktyg utvecklats och skapats. Innovationer som förändrar spelreglerna för befintliga verksamheter, påverkar möjligheten för framväxten av nya bolag och inte minst skapas nya investeringsmöjligheter. Inom finansbranschen handlar det exempelvis om alltifrån appar, algoritmer och AI som kan hjälpa oss med placeringar och sparande.

I takt med de förändringar vi kommer att se framöver så krävs det kanske mer än någonsin tidigare att man har med sig några grundläggande regler att hålla sig till som investerare.

  • Skaffa en investeringsstrategi redan i ett tidigt skede, om vi inte har en strategi för de investeringar och tex. aktieköp vi gör kommer vi att ta onödiga risker vilket leder till att man ”gamblar” och spekulerar snarare än investerar.
  • Ett exempel kan vara att ha en köp-behåll- strategi där man köper och behåller lönsamma bolag, där man har förståelse för bolagets affärsidé och med långsiktiga ägareformer.
  • Tänk på att vi har haft en uppåtgående börs senaste åren och att du ska sikta på tidshorisont snarare än tajming när du ska ut på aktiemarknaden. Om du känner osäkerhet kring hur du ska spara kan man spara månadsvis i en fond eller aktier och ha en långsiktig exponering mot aktiemarknaden vilket är ett bättre alternativ än att försöka tajma marknaden.
  • De psykologiska aspekterna i sparandet är minst lika viktiga som de fundamentala faktorerna. Oavsett hur marknaden är så är det i slutändan människan som sitter och trycker på köp- eller säljknappen. Därför spelar inga andra punkter någon större roll om du inte har bra kontroll på psykologin.
  • Har man en bra investeringsfilosofi och strategi är risken lägre att agera för snabbt på till exempelvis för små kursrörelser.
  • Tänk på att sparandet ibland också handlar om att undvika de stora förlusterna istället för att försöka ta hem de största vinsterna.

 

Signerat Shoka Åhrman, författare inom ekonomi & börspsykologi