fbpx
sv

Diversifiera dina investeringar genom att låna ut pengar till växande företag

Vi har träffat Toborrows medgrundare och styrelseledamot Sofie Lundström för att ta reda på hur du som investerare kan diversifiera dina investeringar genom att låna ut pengar till växande företag. Hej, på vilket sätt sprider investerare risken genom att investera i företagslån?

Genom att investera i växande företag utsätts inte det investerade kapitalet för börsens svängningar samtidigt som investeringen bidrar till svensk tillväxt och jobbskapande.

 

Så förutom att inveterare har möjlighet till god avkastning bidrar denne samtidigt till en god samhällsekonomisk insats?

Ja, fyra av fem jobb skapas i småföretag och ändå är finansieringsfrågan för bolagen problematisk. Men det finns investerare som vill placera kapital och bolag som behöver pengar, de vill vi koppla samman och skapa en hållbar tillväxt.

Tillväxt skapas med nya möjligheter, och nya möjligheter skapas när nya människor möts. Det kräver förstås en ny typ av plats att mötas på och det är här Toborrow kommer in.

 

Hur fungerar det och vilka alternativ finns när investerare vill placera kapital hos er?

På plattformen kan privata investerare välja vilket företag de vill låna ut till och till en fast ränta. Det innebär att du kan sprida riskerna mellan dina olika investeringar utifrån branscher, riskbetyg och belopp som du själv bestämmer.

Du kan göra detta på två sätt: Automatiskt eller handplockning. Om du väljer att sköta din diversifiering automatiskt anger du vilket ditt högsta belopp är samt till vilken ränta och risknivå du är beredd att låna ut till. Budgivningen sköts sedan helt automatiskt. Väljer du istället handplockning så kan du helt själv välja vilka företag du vill stötta med din investering. Du kan då också göra din egen bedömning av företaget samt ställa frågor till företaget.

 

Från vilket belopp är det möjligt att vara med och investera och är avkastningen alltid den primära målsättningen bland era kunder?

Privatpersoner har lånat ut allt från 100 kronor till en halv miljon. Vissa gör det för att de tycker det är väldigt roligt, andra bryr sig bara om avkastningen, och är aldrig med om den inte är tillräckligt hög. Ytterligare andra tycker det är roligt att vara med och lösa problem.

Tack för din tid och hjälp att reda ut hur investeringar i företagslån fungerar!

 

*Toborrow är registrerat hos Finansinspektionen och är delägs av NFT Ventures och Marginalen Bank.